Štirje razlogi, da ti ne uspe shujšati in obdržati želene postave: Prvi del

Skoraj vsak izmed nas se je že na neki točki zalotil, kako podzavestno (ali zavestno) zjutraj iz omare vleče najudobnejšo, tisto ta-široko majico, sigurno pa vsak pozna neizmerno željo že končno sleči (pre)tesne kavbojke po napornem dnevu. Dasiravno v nekih službah velja striktna etika oblačenja, pa zato raje v zasebnem času izbiramo oblačila, v katerih se počutimo ‘komot’.

“Kakšno samozavest ima pa tale”, kdaj pomislimo, ko se pogled ustavi na kakšni modni kombinaciji, ki svojemu lastniku ne laska najbolj, medtem ko je edini namen naših, da skrijejo, kar se že (pre)dolgo nabira tam …

– ja, točno, pa ravno tam!

Pravijo, da se poletna telesa izdelujejo pozimi in če je enim trenutno prav vseeno, kako bodo izgledali poleti, drugi prav zdaj delajo na tem. Mogoče se tega lotevaš prvič, (če si začel-a še pred januarjem ti čestitam) ali pa sploh ne šteješ več poskusov – saj se je od poznega poletja do zime tvoje telo znašlo v klavrnem stanju – že spet. Morda je zdaj celo v slabšem kot tam nekje aprila, ko te je sama misel na kopalke celo spravila v gibanje ter skrb za svoje telo.

Shujšamo lahko na različne načine, ne obstaja en edini način, je pa res, da obstaja najbolj optimalen, varen in zdrav način, s katerim lahko svoje rezultate ohranjate dolgoročno. Če ste torej v skupini tistih, ki svojih rezultatov nikakor ne morejo ohranjati, moramo raziskati pomembna štiri vprašanja:

 1. ZAKAJ sem se sploh odločil-a shujšati oz. preoblikovati telo? 

Verjetno najbolj pomembno vprašanje, ki si ga raje zastavite preden začenjate s čemerkoli. Skoraj prepričana sem, da je vsaj dvema od treh (vsaj na začetku) najbolj pomemben izgled, bolj kot zdravje ali kakršen koli višji razlog. Če bi se resnično zavedali, kako vaša (ne)dejanja vplivajo na počutje in dobrobit, verjetno ne bi bili tam, kjer ste. A šele, ko ugotovimo, da potrebujemo udobnejše hlače in širše majice, da se počutimo dobro, smo že prešli točko načete samozavesti.

Če ti je že enkrat (ali večkrat) uspelo, pa se zopet vračaš nazaj na stare tire, se morda zato tudi počutiš kot nesposobnež, slabič, s pomanjkanjem motivacije ali v skrajnem primeru že mejiš  na sprijaznjenost, beri naprej …

 1. S KAKŠNO METODO sem ALI bom dosegel-a svoj cilj? 

Morda si svoj cilj, napredek ali zavidljiv rezultat nekoč dosegel-a s:

 • programom transformacije,
 • 30-60-90 dnevnim izzivom
 • striktno dieto, keto, paleo, lchf, itd…
 • strogim odrekanjem,
 • ločevanjem živil,
 • Štetjem kalorij oz. omejevanjem hrane po določeni uri
 • urami kardio vadbe
 • morda kar kombinacijo vsega?

Čeprav je neka stvar ali kombinacija le-teh enkrat delovala, ne pomeni, da bo delovala vedno. Telo je pametno. Ima sposobnost, da se prilagodi. Kar je delovalo 5 let nazaj, predlani, lani, celo tri mesece nazaj, morda danes več ne deluje. Pa ne govorim le o fizičnih telesnih adaptacijah, temveč tudi socialno-okoljskih pogojih življenja. Morda si takrat imel-a več časa za vadbo, morda si danes zaradi službe nimaš možnosti pripravljati toplih obrokov, morda si si poškodoval-a koleno. Morda že imaš otroka, morda si prebolel-a bolezen. Morda imaš danes večji stres s projekti ali v službi, ali pa preprosto partnerja, ki ne podpira tvojega načina življenja v takšni meri.

Vse to je potrebno upoštevati, ko delamo načrt prehrane in vadbe za posameznika, saj ljudje ne pašemo v kalup, kot bi si to želele diete ali transformacijski, časovno omejeni plani.

A zakaj potem delujejo?

Ker imajo strukturo, načrt, obljubljajo cilj, ČE izpolnite NJIHOVE pogoje. V kolikor se ne moremo dosledno in stoprocentno držati rigidnih navodil, seveda tudi rezultat ni takšen, kot bi ga pričakovali, ali ga morda celo sploh ni – in mi se spet počutimo kot zgube, saj se ne moremo držati niti tega.

Življenje pride vmes, kaj hočemo. Cilj ozko opredeljenih planov je, da stiščite svoje življenje v tesno škatlico pravil, pa tudi če še komaj dihate. Dosežete rezultat z nečim, kar nikakor ni bilo v skladu z vašimi obstoječimi navadami, morda vas cilj vseeno toliko zmotivira in – uspete.

A pomisli – če greš enkrat na dieto, boš enkrat šel iz diete. Če delaš po 30-dnevnem planu striktne vadbe, se bo ta končal.

Kaj pa boš potem?

Si spremenil-a svoje mišljenje?

Odnos do svojega telesa?

 1. Ali delam za svoje zdravje, za svoje cilje, za svoje dobro počutje in boljši izgled LE TAKRAT, ko je priročno? 

“Zdaj res nimam časa skrbeti za to, preveč se mi dogaja. Imam majhnega otroka (ali otroke), v službi se obeta naporen projekt, na faksu je preveč učenja, doma je preveč čiščenja, čakajo me izpiti, nujno moram vsak dan gledati poročila (mami, upam da bereš to), skrbim za bolno mamo itd. … Preprosto nimam časa.

TOČNO ZARADI TEGA je potrebno nasloviti poglavitne probleme. Če si pripravljen skrbeti zase samo takrat, ko gredo stvari res gladko, potem naj te razočaram – tvojim ciljem in zdravju se slabo piše. Naj te vprašam raje – kdaj pa misliš, da se bo ta magičen prosti čas, brez stresa in obremenitev pojavil?

Ko končaš ta projekt?  Ko končaš faks? Ko otroci odrastejo? Ko bom hodil le še s pomočjo palice?

Razmisli če se tvoja preobremenjenost in stres morebiti ne pojavljata za to, ker stremiš po perfekcionizmu, želiš ustrezati in ustreči drugim, postavljaš druge pred sabo  in ne znaš reči ne – strupenim odnosom, strupenim mislim in strupeni hrani, ki te vabi v začaran krog.

 1. Ali je to da shujšam, RES moja prioriteta? 

Če je to le površinski cilj ali nekaj, kar bi bilo “fajn”, najbrž ne boste dosegli ali obdržali rezultatov. Če je tvoja prioriteta vikend druženje ob neomejeni hrani in pijači – okej. Če je tvoja prioriteta, da se pelješ vsak tretji dan v McDonalds, ker ti taka hrana momentalno nudi občutek zanosa, sreče in otopelosti od resničnih problemov – okej. Če je tvoja prioriteta, da vsak teden poješ celo čokolado ob tvoji najljubši seriji – okej. Če alkoholno podkrepljene sobote pomenijo več od kvalitetnega spanca – okej. Če so tvoje prioritete tvoje delo, šola, otroci, vsi drugi ljudje in momentalni užitki napram dolgoročnemu zdravju, samozavesti in dobremu počutju – potem se s tem preprosto sprijazni in prevzemi odgovornost. Ne, da se ne moreš držati plana – ne želiš se držati plana. In s tem ni nič narobe.

V življenju se izmenjujejo obdobja, ko so nam nekatere stvari bolj pomembne, kot druge. Najdi svoj MINIMALNI vložek za MAKSIMALNO zadovoljiv rezultat. Najdi in počni stvari, ki jih z lahkoto implementiraš v trenutni način življenja, medtem ko žongliraš s svojimi prioritetami. Najdi metodo, primerno za tvoj cilj in jo izvajaj dosledno in redno, glede na trenutne obremenitve. Obstaja izraz – OWN your choices – kar pomeni da so tvoje odločitve – le tvoje, zato za njih prevzemi odgovornost. Sčasoma, s treningom, bo to postalo lažje, avtomatsko. Kljub temu, da grajenje navad zahteva trdne temelje in je zelo počasen proces, je to edina pot do dolgoročnega uspeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.